Varför beter vi oss som skit när vi mår dåligt när andra beter sig illa mot oss?

Du vet inte om det, men ditt barn ligger i sin säng och håller för öronen med tårar nedför kinderna medan du och din fru skriker på varandra på bottenvåningen.

Det fylls ett moln av oro och obekvämlighet när du föreställer dig hur din chef skriker på dig. Du har kanske tom upplevt det. Men allra säkrast har du hört andra människor som skriker på varandra.
Blir du glad av att höra det, eller rynkar du på pannan och undrar hur fan de beter sig egentligen?

Lyssna nu. För det är väldigt enkelt. Snällhet handlar om behärskning.

Det beteende du inte själv vill utsättas för behöver du anstränga dig för att inte utsätta andra för. Ditt dåliga beteende påverkar hela din omgivning direkt som indirekt. Ditt barn som hör dig skrika, dina kollegor som undviker personalmötet för att slippa ditt beteende.

Du påverkar allt och alla negativt. Så nästa gång du vill höja rösten. Fundera på hur du skulle må om det var du som tog emot dina hårda ord.

Men jag kan säga redan nu, att du aldrig under din livstid kommer möta en människa som mår bra av att direkt eller indirekt utsättas för dåliga beteenden. Så lägg ned och skrik på andra och höj rösten. Mår du själv dåligt av det, så mår andra dåligt av det.

 

Tänk alltid #välvilja

 

Filip