No more tough love!

Det är klart jag går i försvar och ryggar tillbaka när du spänner ögonen i mig, höjer rösten, skriver i versaler, använder hårda ord och ger mig känslan av att du ska släppa en bomb.
Det är en naturlig mänsklig reaktion.
Du ökar inte min prestation när du ger mig en verbal eller skriftlig käftsmäll. Du boostar bara ditt ego och får mig att känna mig underlägsen. Det enda du lyckats med är att ge mig ont i magen.

Det är dags att vi slutar lura oss själva att vi motiverar människor genom tough love.

”Jag säger det här med kärlek” ,

”Jag menar dig bara väl, förstår du inte det?”

”Du behöver lite tough love”

Hört orden förut? Då det är det dags att säga ifrån. Om du är den som säger dem; då är de på tiden att du för en gångs skull släpper det här med tough love.

Enda anledningen till att du börjar och/eller avslutar ditt motivationssnack med orden ”jag menar bara väl” är för att du vet att sagt något eller kommer säga något som du vet inte landat eller kommer landa bra hos din mottagare. Om du mot all förmodan inte ens är tydlig med att du faktiskt menar väl när du använder tough love, då är din möjlighet att nå fram och motivera, lika med noll.

Du som redan nu tänkt tanken ”vi kan inte stryka folk medhårs, då kommer vi ingenstans, vi måste ju utmana varandra”, eller du som bara är riktigt trött på allt snack om välvilja. Lugn, jag besvarar dina frågor och din skepticism också.

Nej, du når inte fram till någon med din tuffa kärlek, du får ingen att växa på här sättet. Du ökar inte någons prestationsförmåga genom att ge en verbal käftsmäll. Du får bara dig själv att känna dig överlägsen och dem du ska motivera att känna sig mindre. Du ger endast människor ont i magen och ett dåligt humör. Även om din tuffa kärlek når fram ens lite grann hos den du vill motivera så kommer det bara vara en bråkdel av personens fulla potential.

Människor motiveras inte av hårda ord. Vi motiveras och mår bra av människor som visar att de bryr sig om oss och som tydligt och ärligt använder välvilja i verbal kommunikation och handling.


Det är välvilja i vår kommunikation som får människor att prestera, öppna upp sig , sänka garden och kunna ta emot vår motivation.


Tough love har jag tagit emot från vänner, chefer, mentala rådgivare och föreläsare. Jag förstår från att samtliga av dem inte menat att trycka ned mig, utan tvärtom, strävat efter att hjälpa mig vilket jag uppskattat! Men problemet kvarstår. Vi människor höjer en vägg mellan oss och vår mottagare när vi känner av tuff kommunikation, hårt klimat eller minsta tecken på aggression. Vi förbereder oss på att gå i försvar.

Som värst blir det om du fortsätter ditt korståg och blir ännu mer aggressiv och tuff och som slutkläm börjar ifrågasätta MITT försvarsmässiga beetende. Då kan du räkna med att jag blir förbannad. För MITT beetende är ett resultat av din tuffa kommuniaktion. Det är klart jag går i försvar och  käftar emot när du spänner ögonen i mig, skriver med versaler, svär, höjer rösten och använder hårda ord.


”Varför säger du emot, gör det bara”

”Sluta gå i försvar, jag försöker bara hjälpa dig”

”Men va fan, varför blir du så sur?”


Att utmana människor och få dem att växa handlar om att få dem att lita på oss, öppna upp sig och vilja ta emot våra råd. Snäll motivation handlar inte om att stryka människor medhårs. Det handlar om att verkligen bry sig om en annan människa och visa det! Förstå dennes drömmar och hjälpa denne att ta sig över hinder samt kommunicera vår välvilja på ett tydligt sätt.

När du tydligt visar i din kommunikation att du bryr dig om din mottagare först då kan du få ut någons fulla potential.

Om du nästa gång istället säger något av följande;

”Vad är viktigt för dig? Okej, bra då är det det vi ska jobba för att uppnå”.

”Det kommer vara jobbigt, du kommer vara rädd. Det är okej, det är vi alla, men vi hjälps åt”

”Du, jag bryr mig om dig och jag vet att du kommer må så mycket bättre när du gjort det här”.


”Om du skjuter upp dina drömmar så är du bara elak mot dig själv. Skapar du inte det liv du vill ha kommer du bli bitter och bara fortsätta att förstöra för dig själv och i din besvikelse dra ned alla andra”


”Jag vill hjälpa dig att ta dig över hindren men om du ska ta emot min hjälp kan du inte bli stolt och avfärda mina råd”.

”Jag finns här för dig, men du behöver göra jobbet själv”.

Vi ska inte säga att människor är duktiga när de inte gjort något. Vi ska inte uppmuntra att dem kan vänta tills de är äldre eller har mer erfarenhet.

Det är varken snällt eller det sätt människor når sin fulla potential.

När vi utmanar och får människor att prestera som bäst, då gör vi det med tydligt välvillig kommunikation, snäll motivation. Att använda tough love är enkelt, det kräver mindre behärskning och tar kortare tid, men det är inte ens hälften så effektivt.

Välvilja handlar om självbehärskning, att uttrycka förståelse för någon annans känslor och visa empati. Då kan du få människor att växa, prestera och utvecklas. No more tough love, just kind motivation.

Filip